Elokuista tarinaa

FM Mauri Junttila

Elokuu on myös kesäkuukausia. Silloin on vielä lämmintä, jopa hellettä. Elokuussa alkaa elonkorjuu. Siitä elokuu on saanut nimensä.

Elokuussa alettiin ennen vanhaan niittää pelloilta viljaa sirpeillä ja viikatteilla. Tavanomaisia viljoja olivat kaura ja ohra. Vehnäkin oli yleista Suomen eteläosissa jo kauan sitten. Niitä hangottiin viikateniiton jälkeen seipäille kuivumaan.

Ruis sidottiin aina lyhteille ja lyhteistä ladottiin kuhilaita seisomaan säännöllisiin riveihin pelloille. Sanottiin myös, että laitetaan ”jalalle”, kun tehtiin ruiskuhilaita pelloille. Yksi ruiskuhilaiden lyhde taiteltiin keskeltä. Se laitettiin ylimmäiseksi suojaamaan kuhilasta sateilta. Jotkut isännät sitoivat myös kauraa ja ohraa lyhteiksi.

Niitettyä viljaa kerättiin pelloilta hevosvetopelein riiheen puitavaksi. Riihet olivat lämmitettäviä. Joillakin sama rakennus saattoi toimia sekä riihenä että saunana. Viljat kuivuivat edelleen lämmitettävässä riihessä. Riihessä lyhteiden tähkäpäitä hakattiin varstoilla. Siten saatiin jyvät irti tähkäpäistä. Epäpuhtaat jyvät puhdistettiin törystä ja ruumenista esimerkisi viskaten. Sitten, jäljelle jäi aittaan vietäväksi vain puhtaita riihikuivia, riihentuoksuisia jyviä.

Oljet kerättiin tarkoin talteen. Kokonaisina säilyneet rukiinoljet olivat esimerkiksi hyvää raaka-ainetta olkipatjoihin makuuaitoissa, pirtin sängyissä tai kamareissa. Kokonaisista oljista sommitellut jouluhimmelit ovat myös melko vanhoja koristeita. Olkipatjoihin vaihdettiin uudet oljet esimerkiksi juhannukseksi ja/tai jouluksi. Entiset patjaoljet menivät joko karjan suun kautta tai suoraan lantatunkioon.

Olkea käytettiin talven mittaan karjasuojissa nautojen ja hevosten ravinnoksi. Olkea käytettiin paljon myös sekä lehmien että hevosten alle suojaamaan niitä alustan epämukavuuksilta ja kovuudelta.

Makuualusta oli myös puhtaampi eläimille, kun siihen laitettiin puhtaat uudet oljet. Heiteltiin olkea kuivikkeeksi usein myös sian karsinaan. Lampaiden karsina tarvitsi myös olkea kuivikkeeksi. Eläinten hyvinvoinnista ja puhtaudesta huolehtimisessa karjasuojissa oljet olivat siis tärkeässä asemassa.

Maatalouden alkaessa koneellistua, jyvät alettiin erottaa tähkistä puimakoneilla. Niitä sanottiin myös ryskyiksi. Voimakoneina niillä toimi höyryllä toimivia, painavia, lähes pienen talon kokoisia lokomobiileja. Oli käytössä puintipaikoilla voimakoneina myös polttomoottorikäyttöisiä maamoottoreiksi sanottuja koneita. Niitä olivat esimerkiksi yksitahtiset, muutamien hevosvoimien yksisylinteriset Olympia ja Wickström maamoottorit. Puimakoneina 1950 – luvulla oli esimerkiksi Teijon Tarmo ja Esa.

Viime sotien jälkeen Tyrnävän Korvenkylän Junttilan Erkillä oli puimakoneena Teijon Tarmo. Voimakoneena oli petroolikäyttöinen yksisylinterinen Wickström. Korvenkylän puimaosuuskunnalla oli samanaikaisesti petroolikäyttöinen Olympia maamoottori ja puimakoneena heillä oli keltainen Esa. He puivat viljansa siten, että kiersivät koneineen puimassa puimaosuuskunnan taloissa vuoronperään. Se tarkoitti sitä, että puimapaikoilla heillä oli kunnolla väkeä. Väkeä tarvittiin puimakoneaikaan.

Maamoottoreissa oli käytössä myös ns. kuulamoottoreiksi sanottuja. Niissä ei ollut sytytystulppaa, vaan sylinterin vahva rautalaki kuumennettiin puhalluslampulla kuumaksi. Kova paine ja sylinterin yläosan kuumuus sytyttivät polttoaineen. Moottori alkoi käydä ja tehdä työtään nöyrästi, kun se käynnistettiin riuskasti pyöräyttäen hihnapyörän veivistä.

Vanhaan aikaan, kun viljaa puitiin riihessä, puinti saattoi kestää alkutalveen. Eihän enää oikeasti ollutkaan kiireitä, kun vilja oli turvassa kuivassa riihessä.

Osa isännistä saattoi kunnostaa, silloin jossain riihen puintien välissä, jopa peltojaan ennen peltojen lopullista jäätymistä. Tai keräiltiin viimeiset herneet, kaalet, perunat, porkkanat, punajuuret, nauriit, lantut, sipulit jne. Riihen puinti saattoi olla välillä jopa tieten tahtoen pysähdyksissä muiden tärkeiden talon töiden takia.

Se oli vanhaan aikaan syksyisin merkittävä tapaus, kun saatiin uutta viljaa ja sen myötä saatiin uutispuuroa tai esimerkiksi pohjoispohjalaista uutisrieskaa. Ohra on ollut kautta aikain Suomen eniten viljelty viljakasvi. Sitä on käytetty paljon karjanrehuna lehmille, sioille ja myös hevosille, vaikka kaura on parempaa hevosille.

Ohran käyttö mallasohrana on myös ikivanha asia. Mallasohra on ollut oluen raaka-ainetta kautta aikain. Kotona valmistettu olut kävi vanhaan aikaan kuin rahana talonpojille. Ruokajuomana olut on ollut tärkeää säilyvyytensä takia pitkän historian ajan. Esimerkiksi armeijat ja laivaväki maksoivat osan palkoista oluella.

Ohrajauhoista leivottu pohjoispohjalainen ohut lähes läpinäkyvä peruna-ja maitorieska ovat maittavaa perinneruokaa. Ohraryyneistä saadaan maukas uunipuuro. Kauran viljely oli välillä vähäistä, kun perheviljelmät luopuivat koneellistuessaan paljoista hevosistaan. Kauraleipä, kaurapuuron lisäksi on nykyajalle saamassa lisääntyvää suosiota.

Viljojen puinneissa oli 1950-luvulla erilaisuuksia. Toiset isännät keräsivät pelloiltaan viljaa talon pihapiirin varta vasten rakennettuun suureen makasiiniin, elosuojaan. Puimakone seisoi siellä jatkuvasti päivästä-, viikosta toiseen moottoreineen samassa paikassa ahkerassa puintityössä. Oljet ja ruumenet lensivät lietson pitkän vanerisen tai peltisen torven avulla kauas samaan kekoonsa – odottamaan myöhempää käyttöä.

Oli ennen yleisesti myös sitä käytäntöä, että puimakone moottoreineen siirrettiin pelloilla vainiolta toiselle. Puitiin vainio tyhjäksi ja sitten siirryttiin toiselle vainiolle.

Leikkuupuimureiden yleistyessä viljanpuintiin tarvittava työväki vähentyi rajusti. Viljaa on puitu, kuivattu ja käsitelty irtoviljana jo kauan. Yksikin mies kykenee hoitamaan laajat puitavat vilja – alueet, kun kaikki vilja käsitellään irtoviljana.

Uusien lyhytaikaisten viljalajikkeiden ja nykyaikaisten viljankuivaamoiden sekä suotuisan kesän myötä esimerkisi ohran leikkuupuinti voi alkaa elokuun puolivälissä. Viljojen puinnit ovat nykyisen koneellistuneen maatalouden aikana olleet ohi jo ennen elokuun loppua. Vehnät ja rukiitkin ovat silloin puiti pois pelloilta.

Elokuun töitä oli ennen ruismaiden kunnostamiset. Ruismaan sarkaojat lapioitiin tai aurattiin konevoimin huolellisesti puhtaiksi. Lapiolla pelloille heitellyt heinäiset turppaat pienittiin ns. ojakirveillä, samoin koneaurauksen ojamaat käsiteltiin. Ns. ojakirveet olivat terältään pitkänomaisia, sapelia muistuttavia rautaisia työkaluja puuvarrella.

Ruismaille ajettiin esimerkiksi vanhojen jo lahoamisensa aloittaneiden, edellisten syksyjen peltojen puintipaikkojen olkiläjien jäännöksiä. Ruis, jota viljeltiin oli syysruista. Sitä kylvettiin syyskuun alussa. Ruismailla oli kaunis vihreä laiho, ennen talvea. Ruista sanottiin ennen rahakasviksi. Rukiisen leivän syönti oli yleistä.

Poimitaan marjat talteen

Sadonkorjuu marjojen suhteen alkaa jo heinäkuussa. Pohjoisen herkku hilla, lakka, suomuurain kypsyy poimittavaksi aurinkoisilla soilla jo heinäkuussa. Sekä luonnonvaraiset että viljellyt mansikat ovat poimittavia jo heinäkuussa. Puolukkaa, ehkä eniten Suomessa poimittua marjaa alkaa löytyä poimittavaksi jo elokuulla.

Vanhassa Tyrnävän Korvenkylässä oli hyviä marjamaita. Hillaa oli paljon jo kylän vieressä entisellä Sipolan rämeellä. Tai sitä löytyi paljon Korvenkylän toiselta, Temmeksen Haurukylän puoleiselta laidalta, kunnalliskoti Marttilan metsäsaralta. Vuosina 1953-1955 kuivatun Leppijärven ympäristö oli ennen hillojen aarreaitta. Löytyi suurelta Leppinevalta myös karpaloa poimittavaksi. Leppijärven lähikankailla: Järvikankaalla, Kotakankaalla ja Teerikaarroilla kasvoi puolukkaa. Mustikkamaita oli korpimaisten marjamaiden joukossa myös. Aikoinaan (1953-1955) työttömyystöinä kuivattu Leppinevan Leppijärvi on vesitetty uudelleen viime vuosisadan lopussa.

Korvenkylän lapset poimivat ahkerasti ja paljon kylän monien niittymaiden ojien reunoilta 1950-luvulla mesimarjaa eli meskua. Kylän lapset saivat uusia kenkä-, vaatevarastojaan meskurahoilla. Tai voitiin käydä elokuvissa Tyrnävän kirkonkylän ”Sikalassa”. Siellä oli vanhaan aikaan elokuvia kolme kertaa viikossa.

Suomalaisten suosikki ”Tuntematon sotilas” elokuvakin näytettiin entisessä Tyrnävän osuusmeijerin sikalassa, uusiokäyttöön otetussa ”Valistustalo Sikalassa” kohta ilmestymisensä jälkeen. Siitä oli tehty kopioita suuret määrät levitykseen ympäri Suomea. Elokuvan suuri suosio oli osattu ennakoida oikein.

Muita luonnonmarjoja kuin meskuja Korvenkylän lapset eivät juuri poimineet myyntiin. Mesku oli ennen rahamarja lapsille. Muiden luonnonmarjojen hinnat olivat esimerkisi 1950-1960-luvuilla alhaisia ja kesäisin taloissa oli paljon muuta maanviljelys- ja sadonkorjuutyötä. Lapset joutuivat osallistumaan tärkeisiin maatalon kesä- ja sadonkorjuutöihin.

Mutta, poimivat Korvenkylän lapset hillaa eli lakkaa, mustikkaa sekä puolukkaa kesäisin valtavat määrät omaan käyttöön. Se oli silloin järkevää puuhaa, että poimia ravintorikkaita, terveellisiä metsämarjoja paljon omaan pöytään kasvavien, aina nälkäisten lasten vatsain täytteeksi. Luononmarjat olivat arvokas, ilmainen ravinnon- ja ruuanlähde vähävaraisille lapsiperheille.

Pihlajat notkuivat marjoista toisina syksyinä. Talojen pihoilla oli pihlajia. Oli niitä muuallakin. Pihlajanmarjoja ei juuri keräilty 1950 –1960 – luvuilla kotikäyttöön. Välillä ne ovat olleet suositumpia ja niitä on keräilty talteen syöntimarjoiksi. Muuan suomalainen karamelli, makeinen oli ennen pihlajanmarjoilla maustettu.

Siihen, etteivät pihlajanmarjat olleet suosittuja vaikutti se, että oli saatavilla paljon muuta maukkaampaa esimerkiksi hillaa ja meskua. Pihlajanmarjat eivät ole erityisen maukkaita. Mutta, eivät ne jääneet mätäneenkään pihlajiin. Pikkulinnut syövät talven aikana pihlajanmarjoja. Hyväähän on pikkulintujenkin saada syödä massut pullolleen.

Tavanomaisia olivat pitkän pimeän talven aikana päivittäiset marjakeitot ja -mehut. Marjoja syötiin myös keittämättä. Aitasta talvella haetut jäiset survotut puolukat tarvitsivat sulettuaan vain hienoasokeria päälleen. Jotkut sanoivat kyseistä mössöä – huupaksi. Toiset laittoivat marjamössöön myös hiukan ruisjauhoja. Se oli siten valmistettuna – täysin raakana – valmista syötävää. Korvenkylässä oli lapsirikkaita perheitä. Metsämarjoja käytettiin satoja litroja perhettä kohden pitkän talven aikana.

Se oli syyskesällä suuri työmaa, kun säilöttiin marjoja. Puolukat pyrittiin poimimaan kuivina. Niistä puhdistettiin roskat pois. Eräs tapa oli, että ulkona mieluummin tuulisella säällä, yksi nousi pöydälle tai tuolille ja kaatoi pihalle levitetyn lakanan päälle marjasankon mahdollisimman korkealta. Tuuli vei roskat lakanan ulkopuolelle.

Puolukat säilyivät hyvin survoksena puusaavissa viileässä hirsiaitassa. Niitä säilyi myös kokonaisina kuivina, puhtaina aitan puusaavissa. Sieltä puolukoita haettiin tarpeen mukaan. Hillat eli lakat säilöttiin sokerin kanssa lasisiin astioihin, samoin mustikat. Kotipensaissa kasvaneet mustat – ja punaiset viinimarjat keitettiin ja sitten vain lasiastioihin ja lasipulloihin talven varalle. Joskus kävi, että säilöttyihin lasitölkkeihin ja pulloihin tuli hiukan hometta marjamassan päälle.

Entiset Tyrnävän korvenkyläläiset veljekset Kalervo ja Oiva Junttila innostuivat metsämarjojen poimintaan uudelleen 1970 – luvulla. Kalervolla saattoi joskus olla kaverina hänen Muhokselle nuorena muuttaneen Helvi serkkunsa muhoslainen aviomies Reino Kylmänen. He kulkivat marjassa autoillaan. Ajelivat voileipäeväiden kanssa, joskus jopa satojen kilometrien päähän esimerkiksi Manamansaloon tai Rantsilan Kärsämänkylän taakse marjastamaan. Oiva kulki monena kesänä marjareissuillaan kaukana Lapissa, Vieno vaimonsa siskon Kittilän hillasoilla saakka.

Oiva käytti marjarahojaan vuosittaisiin Turkin lomamatkoihin. Kalervo ei ollut kiinnostunut ulkomaista. Hän kierteli autoillen Suomessa. Marjanpoiminta innostus heillä alkoi ehkä siksikin, kun luonnonmarjojen hinnat nousivat rajusti 1970 – luvulla. Niinä aikoina marjainpoiminta innostus oli suurta. Monet sitä harrastivat.

Monet esimerkit vaikuttivat ehkä? Muhokselle oli tullut myös ns. venepakolaisia kaukaa Vietnamista. Ahkerina ja ketterinä he kulkivat marjastamassa metsissä ja soilla. Tavanomaisesti he tulivat iltapäivällä tai iltasella takaisin metsästä valtavien, näyttävän näköisten, suurisaavisten marjalastiensa kanssa tien varteen. Kohta he matkasivat marjainsa kanssa Ouluun marjanostajan luo.

Kalervokin oli nähnyt marjanvientireissuillaan Ouluun, kuinka venepakolaiset veivät suuria metsämarjalastejaan Ouluun marjanvälittäjälle. Ja, he saivat niistä suuria rahasummia hetimiten käteensä. Marjakauppa oli silloin lähes 50 vuotta sitten luotettavaa käteiskauppaa.

Erikoisuutenaan marjainpoimintaan liittyen voi mainita, että 1950-luvulla Temmeksen Haurukylän kansakoululaiset poimivat marjoja koulun varastoon, syötäväksi talvella. Koulun ruokatunneilla syötiinkin sitten poimistamme puolukoista keitettyä marjapuuroa. Kansakoulut alkoivat ennen vanhaan syyskuussa, joten koulun marjainpoimintatalkoot olivat kohta syyskuun alusta. Marjat olivat puolukoita. Ne poimittiin koulun välittömästä läheisyydestä.

Elokuu on kesäkuukausia, mutta merkkejä sillä oli lähetyvästä syksystä. Pääskysiin liittyvä sanonta, että ”Laurilta (10.8.) laumaan ja Perttulilta peräti pois” enteilee kesän loppupuolen lähestymistä. Paljon oli pääskysiä Korvenkylässä vielä 1970-luvulla. Tavanomaisesti elokuun puoliväissä oli suuria laumoja parveilevia pääskysiä visertämässä sähkölangoilla. Ne olivat täpötäynnä pääskysiä. Lieneekö ollutkaan kuinka paljon niitä Korvenkylän sähkölangoilla? Siellä ne olivat juttelemassa, suunnittelemassa pääskysten kielellä tulevaa muuttoa.

Lähteitä:

http://www.arktisetaromit.fi/fi/arktiset+aromit/marjat/sadon+kypsyminen/

https://fi.wikipedia.org/wiki/S%C3%A4il%C3%B6nt%C3%A4

https://fi.wikipedia.org/wiki/Sadonkorjuu

https://www.youtube.com/watch?v=yr2zj0OEhBg

http://www.kaleva.fi/juttutupa/tiede-ja-luonto/laurilta-108-laumaan-perttulilta-perati-pois/2777896

http://www.martat.fi/marttailu/marttailunurkka/laurinp-iv-st-mieleen/

http://www.helsinki.fi/kansatiede/histmaatalous/peltoviljely/puhdistus.htm

441 thoughts on “Elokuista tarinaa”

 1. Si remoto dalla conversazione
  [url=https://twitter.com/roberttierrez]ritapa[/url]

 2. Citizens deserve to remain in the assisted livingg home as well
  as could just be eliminated if it is needed for the citizen’s well-being,
  the resident nnot needs the facility’s solutions, it is required to prevent harm to the wellness or safety and security of others in the center, the resident
  cannot pay after affordable notification, or the faciliyy stops to run.

 3. Paluuviite: jwjshgsgshjs
 4. Paluuviite: tadalafil
 5. Paluuviite: cialis
 6. Paluuviite: buy cialis
 7. Paluuviite: cialis generic
 8. what to take besides viagra [url=http://www.viagrabs.com/]sildenafil[/url]
  tomar viagra todos los dias hace daño.

 9. Thanks for any other informative web site. Where else may just I get that kind of information written in such an ideal way? I have a mission that I am just now operating on, and I have been on the look out for such information. agdbceddkcde

 10. Article Source a viral game app is not that much difficult. efdfkcbddbea

 11. Usually I do not read writeup on blogs, nevertheless I wish to say that this writeup extremely forced me to take a look at and do so! Your writing taste has been amazed me. Thanks, really wonderful post. dfdddgedgcgb

 12. It’ll also save a lot of cash and time for those on ddkgdcbgebce

 13. Several of these games are worth some time and are actually ckeaefdaekee

 14. Good website! I truly love how it is easy on my eyes and the data are well written. I’m wondering how I could be notified whenever a new post has been made. I have subscribed to your RSS feed which must do the trick! Have a great day! efbbfagggkeeeddk

 15. when should i take a cialis [url=http://cialislet.com]cialis for sale[/url]
  taking tadalafil after expiry date.

 16. AshleyFitedg cialis without prescription Buy cialis online how to get rid
  of cialis headache [url=http://www.buyscialisrx.com/]cialis no prescription[/url]

 17. [url=https://loansforbadcredit2019.com/]unsecured loans for bad credit[/url]

 18. I don’t know if it’s just me or if everyone else experiencing problems with your website.
  It appears as if some of the text within your content are running off the screen. Can someone else please comment and let
  me know if this is happening to them as well?

  This may be a issue with my internet browser because I’ve had this happen previously.
  Kudos

 19. My spouse and I stumbled over here different page and thought I should check
  things out. I like what I see so now i’m following you.
  Look forward to exploring your web page again.
  kamagra pills (Felipa)
  [url=http://kamagrainus.com/]Buy Kamagra oral Jelly[/url]

 20. Hi, Neat post. There’s a problem with your website in web explorer, might test this?
  IE nonetheless is the market chief and a good component to
  other people will pass over your magnificent writing due to this
  problem.
  erectile dysfunction pills

 21. I loved as much as you will receive carried out
  right here. The sketch is attractive, your authored material stylish.
  nonetheless, you command get got an nervousness over that you wish
  be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield this increase.

  Buy Cheap Viagra Online Buy Cheap Viagra Online

 22. erectile disorder symptoms
  [url=https://toperectiledysfunctionpills.com/#]does erectile dysfunction cause infertility[/url]
  erectile tension rings
  [url=https://toperectiledysfunctionpills.com/#]do erectile pills work[/url]

 23. I’ll immediately seize your rss feed as I can not in finding your email subscription link or e-newsletter service.
  Do you’ve any? Kindly permit me recognise in order that I may subscribe.
  Thanks.
  viagra buy viagra

 24. is erectile dysfunction a disability
  [url=https://toperectiledysfunctionpills.com/#]erectile com[/url]
  erectile treatment
  [url=https://toperectiledysfunctionpills.com/#]erectile function trial offers in sarasota fl[/url]

 25. antidepressant without erectile dysfunction
  [url=https://toperectiledysfunctionpills.com/#]erectile injections[/url]
  erectile aid device
  [url=https://toperectiledysfunctionpills.com/#]erectile disorder 38 cfr[/url]

 26. [url=http://www.cialisnrxch.com/#]generic cialis online[/url]

  [url=http://cialisggnrx.com/#]cheap cialis online[/url]

  [url=http://www.cialisndbrx.com/#]cheap cialis online[/url]

  [url=http://cialisgentrx.com/#]cheap cialis online[/url]

 27. Quality posts is the important to interest the
  visitors to visit the web page, that’s what this web site is providing.

 28. axopay assignmenthelp [url=http://www.buyessayxus.com/#]http://www.buyessayxus.com/[/url] – pay for essay

 29. viagra or cialis [url=http://www.viagrakr.com/#]buy viagra canadian pharmacy[/url] viagra buy online

 30. buy a phd degree [url=http://www.buyessayxus.com/#]essay[/url] student assignment help

 31. DiorNe viagra herbs [url=http://www.viagrakr.com/#]http://www.viagrakr.com/[/url] – viagra viagra bill Praick

 32. Great goods from you, man. I have consider your stuff prior to and you’re just extremely wonderful.
  I actually like what you’ve received here, really like what
  you are stating and the best way in which you are saying it.
  You’re making it entertaining and you still take care of
  to keep it sensible. I can not wait to learn far more from you.

  That is actually a great web site.
  Best price cialis online cialis 20mg online bestellen

 33. erectile restoration
  [url=https://toperectiledysfunctionpills.com/#]cheapest erectile dysfunction drugs[/url]
  does erectile dysfunction go away
  [url=https://toperectiledysfunctionpills.com/#]does erectile disfunction affect mastarbation[/url]

 34. erectile tissue quizlet
  [url=https://erectiledysfunctionx.com/#]erectile doctors new orleans[/url]
  erectile tension rings
  [url=https://erectiledysfunctionx.com/#]erectile nerve regeneration[/url]

 35. polk circuit judge dennis maloney
  best ed pills
  sildenafil without a doctor’s prescription
  [url=http://iviagratye.com/#]best ed pills[/url]
  do you need a prescription for viagra

 36. [url=http://propecia1038.com/]propecia[/url] [url=http://orderpropeciaonline.us.com/]cost of propecia[/url] [url=http://methotrexate.network/]methotrexate[/url] [url=http://buyindocin.network/]buy indocin[/url] [url=http://bactrim2020.com/]bactrim[/url] [url=http://buyamitriptylineonlinenorx.us.com/]amitriptyline[/url] [url=http://trazodone.recipes/]trazodone[/url] [url=http://paroxetine.institute/]10 mg paroxetine[/url] [url=http://propranolol.joburg/]propranolol[/url] [url=http://cafergot.durban/]cafergot[/url] [url=http://buywellbutrin.network/]wellbutrin[/url] [url=http://tadacip.team/]buy tadacip 20 mg[/url] [url=http://aldactone.network/]aldactone[/url] [url=http://clonidine.network/]clonidine[/url]

 37. [url=https://loansforbadcredit2019.com/]small loans for bad credit[/url]

 38. [url=http://cafergot.durban/]cafergot online[/url] [url=http://bupropion.srl/]bupropion sr 150[/url] [url=http://cialis.co.no/]cial[/url] [url=http://nolvadex.ltda/]buy nolvadex online[/url] [url=http://stromectol.joburg/]stromectol[/url] [url=http://zoloft2020.com/]zoloft[/url] [url=http://orderventolinonline.us.com/]order ventolin online[/url] [url=http://buyprednisoneonlinenorx.us.com/]prednisone[/url] [url=http://lexapro.capetown/]otc cipralex[/url] [url=http://synthroid2020.com/]synthroid[/url] [url=http://buyindocin.network/]indocin[/url] [url=http://buyamoxicillin.network/]buying amoxicillin[/url] [url=http://lisinopril2020.com/]lisinopril[/url] [url=http://femaleviagra.network/]female viagra[/url] [url=http://medrol.network/]medrol[/url] [url=http://sildenafilfastsecure.com/]sildenafil[/url] [url=http://buynexium.international/]buy nexium online[/url] [url=http://buyclomid.team/]clomid order online[/url] [url=http://neurontin.network/]neurontin[/url]

 39. [url=http://buycialisonlinewithoutprescription.us.com/]cialis[/url] [url=http://abilify.network/]recommended reading[/url] [url=http://vermox.international/]where can i buy vermox medication online[/url] [url=http://atenolol2020.com/]atenolol[/url] [url=http://buymotrin.recipes/]motrin[/url] [url=http://buyclomid.team/]clomid[/url] [url=http://bupropion.irish/]bupropion[/url] [url=http://elocon.network/]elocon[/url] [url=http://buynolvadex.network/]nolvadex[/url] [url=http://flagyl.international/]flagyl[/url] [url=http://buyzithromax.network/]buy zithromax[/url] [url=http://provera.network/]buy provera online[/url] [url=http://propranolol.srl/]propranolol[/url]

 40. [url=http://buybactrimonlinenorx.us.com/]bactrim ds buy without rx[/url] [url=http://acyclovir.durban/]acyclovir[/url] [url=http://arimidex.institute/]order arimidex online[/url] [url=http://orlistat.institute/]orlistat[/url] [url=http://tretinoin.run/]tretinoin online[/url] [url=http://albenza.institute/]albenza[/url] [url=http://zoloft.irish/]zoloft.com[/url]

 41. [url=http://atarax.network/]buy atarax online[/url] [url=http://retina.durban/]buy tretinoin cream[/url] [url=http://buynexium.international/]nexium online[/url]

 42. [url=http://atarax.network/]atarax[/url] [url=http://cafergot2020.com/]cafergot[/url] [url=http://tamoxifen.network/]tamoxifen 10 mg[/url] [url=http://buyfurosemideonlinenorx.us.com/]furosemide pill[/url] [url=http://avana.network/]generic avana[/url] [url=http://augmentin.golf/]augmentin[/url] [url=http://clonidine.network/]clonidine for sleep in adults[/url] [url=http://cialisfasterection.com/]cialis cost per pill[/url] [url=http://clozaril.network/]clozaril[/url] [url=http://toprolxl.network/]toprol xl[/url] [url=http://buyacyclovir.network/]buy acyclovir[/url] [url=http://provera.network/]provera[/url] [url=http://nolvadex2020.com/]nolvadex[/url]

 43. [url=http://buyviagraonlinenorx.us.com/]viagra[/url] [url=http://trazodone.irish/]trazodone[/url] [url=http://buycelebrexonlinenorx.us.com/]celebrex[/url] [url=http://sildenafil2020.com/]sildenafil[/url] [url=http://inderal.network/]inderal 10 mg[/url] [url=http://clonidine.network/]clonidine epidural[/url] [url=http://doxycycline.durban/]doxycycline[/url] [url=http://buylevitraonlinenorx.us.com/]levitra[/url] [url=http://albuterol1038.com/]albuterol[/url] [url=http://tadalafil1019.com/]tadalafil[/url] [url=http://metformin.capetown/]metformin hcl 1000[/url] [url=http://medrol.international/]medrol[/url] [url=http://celebrex.wtf/]celebrex[/url] [url=http://buybaclofenonlinenorx.us.com/]baclofen 25mg[/url] [url=http://buysynthroidonlinenorx.us.com/]info[/url] [url=http://elocon.network/]buy elocon[/url] [url=http://albuterolfastdelivery.com/]price of albuterol[/url] [url=http://ordercialisonline.us.com/]clicking here[/url]

 44. [url=http://arimidex.institute/]where to buy arimidex online[/url] [url=http://cephalexin.capetown/]cephalexin[/url] [url=http://amoxicillin.capetown/]amoxicillin[/url] [url=http://allopurinol.capetown/]allopurinol[/url] [url=http://buylevitraonlinenorx.us.com/]prices levitra[/url] [url=http://augmentin.golf/]augmentin[/url] [url=http://erythromycin.network/]erythromycin[/url] [url=http://vermox.international/]vermox[/url] [url=http://zithromax.capetown/]zithromax z-pak[/url] [url=http://lotrisone.institute/]lotrisone[/url] [url=http://buystromectol.network/]look at this[/url] [url=http://amoxil.international/]site here[/url] [url=http://propecia1038.com/]propecia[/url] [url=http://buyclomid.network/]clomid[/url] [url=http://zetia.network/]zetia[/url]

 45. [url=http://silagra.network/]silagra[/url] [url=http://buycelebrex.network/]celebrex[/url] [url=http://avodart.institute/]avodart[/url] [url=http://furosemide.joburg/]furosemide[/url] [url=http://buyexium.recipes/]where to buy nexium online[/url] [url=http://buyxenical.network/]recommended site[/url] [url=http://lotrisone.team/]lotrisone[/url] [url=http://estrace.team/]estrace[/url] [url=http://buykamagra.network/]buy kamagra[/url] [url=http://buytadalafilonlinewithoutprescription.us.com/]tadalafil india 20mg[/url]

 46. [url=http://silagra.network/]silagra[/url] [url=http://buyalbuterolonlinenorx.us.com/]proair albuterol sulfate online[/url] [url=http://stromectol.srl/]stromectol[/url] [url=http://ventolinfastsecure.com/]ventolin[/url] [url=http://abilify.wtf/]ambilifymedication[/url] [url=http://clomid.irish/]clomid[/url]

 47. [url=https://loansforbadcredit2019.com/]unsecured loans for bad credit[/url]

 48. [url=http://buyciproonlinenorx.us.com/]read more here[/url] [url=http://wellbutrin2020.com/]wellbutrin price[/url] [url=http://vermox.network/]where can i buy vermox medication online[/url] [url=http://cialis1029.com/]cailis[/url] [url=http://viagra1019.com/]can you buy viagra online[/url] [url=http://buyabilifyonlinenorx.us.com/]abilify cost[/url] [url=http://indocin.irish/]indocin sr 75 mg[/url] [url=http://cheapviagraonline.us.com/]viagra[/url]

 49. [url=http://benicar.network/]benicar[/url] [url=http://buyazithromycin.network/]azithromycin[/url] [url=http://zoloft.ltda/]zoloft[/url] [url=http://wellbutrin.srl/]wellbutrin xl 300 mg generic[/url] [url=http://buymobic.international/]mobic[/url]

 50. [url=http://stromectol2020.com/]stromectol[/url] [url=http://buyxenicalonlinenorx.us.com/]buy xenical cheap[/url] [url=http://buymotilium.network/]motilium[/url] [url=http://seroquel.international/]seroquel[/url] [url=http://abilify.institute/]abilify[/url] [url=http://levitranoed.com/]buy levitra vardenafil[/url] [url=http://buylasix.network/]lasix[/url] [url=http://cheapviagraonline.us.com/]viagra fast shipping[/url] [url=http://buylexapro.network/]lexapro 40 mg[/url] [url=http://buyvaltrexonlinenorx.us.com/]buy valtrex on line[/url] [url=http://furosemide.srl/]furosemide 40 mg tablets online[/url] [url=http://flagyl.golf/]flagyl[/url] [url=http://neurontin.golf/]cheap neurontin[/url] [url=http://synthroid.capetown/]synthroid[/url]

 51. [url=http://benicar.network/]benicar[/url] [url=http://propranolol.recipes/]propranolol 120 mg[/url] [url=http://cytotec.network/]cytotec[/url] [url=http://requip.network/]requip[/url] [url=http://biaxin.wtf/]biaxin[/url] [url=http://buyhydrochlorothiazide.network/]hydrochlorothiazide[/url] [url=http://furosemide.srl/]furosemide[/url] [url=http://buyxenical.network/]xenical[/url] [url=http://silagra.network/]silagra[/url] [url=http://phenergan.network/]phenergan[/url] [url=http://cipro.irish/]cipro[/url] [url=http://lexapro.durban/]lexapro[/url] [url=http://augmentin.network/]home[/url] [url=http://buymotilium.wtf/]motilium tablets[/url] [url=http://cardura.network/]cardura[/url] [url=http://buycafergotonlinenorx.us.com/]cafergot & internet pharmacy[/url] [url=http://glucophage.recipes/]glucophage[/url]

 52. [url=http://hydrochlorothiazide.recipes/]hydrochlorothiazide[/url] [url=http://buylisinoprilonlinenorx.us.com/]prinivil lisinopril[/url] [url=http://colchicine2020.com/]colchicine[/url] [url=http://buykamagraonlinenorx.us.com/]kamagra online[/url] [url=http://buynexium.network/]nexium[/url] [url=http://buypropeciaonlinenorx.us.com/]propecia[/url] [url=http://vantin.network/]generic vantin[/url] [url=http://trazodone2020.com/]trazodone[/url] [url=http://bactrim.team/]bactrim ds septra ds[/url] [url=http://buydiflucan.team/]150 mg diflucan[/url] [url=http://advair.institute/]advair[/url] [url=http://abilify2020.com/]abilify[/url] [url=http://bupropion2020.com/]bupropion[/url] [url=http://wellbutrin2020.com/]wellbutrin[/url] [url=http://plavix.network/]plavix buy online[/url] [url=http://buybupropion.network/]bupropion[/url] [url=http://synthroid.capetown/]synthroid[/url] [url=http://cialis1038.com/]cialis[/url] [url=http://cafergot.run/]cheap cafergot[/url]

 53. [url=http://buyazithromycin.network/]extra resources[/url] [url=http://buypropeciaonlinenorx.us.com/]propecia for less[/url] [url=http://yasmin.network/]generic yasmin[/url] [url=http://abilify.wtf/]abilify[/url] [url=http://lexapro2020.com/]lexapro[/url] [url=http://indocin.irish/]indocin[/url]

 54. I’m not sure where you are getting your info, but good
  topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more.

  Thanks for fantastic information I was looking for this information for my mission.

 55. If some one desires expert view about blogging and site-building then i propose him/her to visit this weblog,
  Keep up the nice work.

 56. Hey There. I discovered your weblog the usage of msn. This is an extremely well written article.

  I will make sure to bookmark it and return to learn more of your helpful info.
  Thanks for the post. I will definitely return.

 57. Hi! I’ve been following your site for a long time now and
  finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Atascocita Texas!
  Just wanted to tell you keep up the excellent job!

 58. Hi there! I know this is kind of off topic but I was wondering if you knew where I could get a captcha plugin for my comment form?
  I’m using the same blog platform as yours and I’m having problems finding
  one? Thanks a lot!

 59. Hello! I’m a beautiful and naughty girl who wanna be your lover and friend!!!
  Register and write me, my nickname Kristine98 ->>>>>>>> http://b.link/sexdating

  [url=http://b.link/sexdating]dating sex online[/url]

 60. [url=http://proscar.golf/]proscar[/url] [url=http://vermox.golf/]mebendazole tablets[/url] [url=http://buycafergotonlinenorx.us.com/]cafergot[/url] [url=http://azithromycin.srl/]azithromycin 500 dosage online pharmacy[/url] [url=http://buynolvadex.team/]nolvadex[/url] [url=http://buydiflucan.team/]diflucan[/url] [url=http://buyprednisone.network/]where to buy prednisone online without a script[/url] [url=http://retina.srl/]retin-a[/url] [url=http://tretinoin.ltda/]renova tretinoin cream[/url] [url=http://atenolol.irish/]atenolol 25mg[/url] [url=http://abilify.wtf/]abilify[/url] [url=http://plavix.network/]plavix[/url]

 61. [url=http://lotrisone.team/]lotrisone[/url] [url=http://elimite.golf/]elimite[/url] [url=http://buynolvadex.team/]buy nolvadex[/url] [url=http://buytrazodoneonlinenorx.us.com/]trazodone pill[/url] [url=http://sildenafilnoednorx.com/]can you buy sildenafil over the counter[/url] [url=http://revia.network/]revia[/url] [url=http://hydrochlorothiazide.irish/]as example[/url] [url=http://erythromycin.international/]erythromycin[/url] [url=http://buydoxycyclineonlinenorx.us.com/]where can i buy doxycycline no prescription[/url] [url=http://strattera.institute/]strattera[/url] [url=http://buymetforminonlinenorx.us.com/]metformin[/url] [url=http://effexor.network/]effexor xr cost[/url] [url=http://kamagra1038.com/]kamagra[/url] [url=http://cipro.ltda/]cipro[/url] [url=http://synthroid.capetown/]levothyroxine 50 mcg[/url] [url=http://prozac.capetown/]prozac[/url] [url=http://tretinoin.irish/]tretinoin[/url] [url=http://cipro.irish/]buy cipro xr[/url]

 62. Hi there, You’ve done an excellent job. I’ll certainly digg it and
  personally suggest to my friends. I’m confident they will
  be benefited from this web site.

 63. [url=http://furosemide.srl/]furosemide price[/url] [url=http://tretinoin.ltda/]tretinoin cream[/url] [url=http://wellbutrin.srl/]wellbutrin[/url] [url=http://atenolol.irish/]atenolol[/url] [url=http://bupropion.joburg/]bupropion[/url] [url=http://buynolvadex.team/]buying nolvadex online[/url] [url=http://proscar.golf/]buy proscar[/url] [url=http://colchicine2020.com/]buy colchicine online[/url] [url=http://tamoxifen.international/]nolvadex tamoxifen[/url] [url=http://buykamagraonlinenorx.us.com/]kamagra[/url] [url=http://diclofenac.ltda/]diclofenac[/url] [url=http://propranolol.run/]propranolol la[/url] [url=http://nolvadex.wtf/]nolvadex[/url] [url=http://hydrochlorothiazide.srl/]hydrochlorothiazide 25 mg for sale[/url] [url=http://buysildenafilonlinenorx.us.com/]sildenafil 50[/url] [url=http://revia.network/]revia[/url] [url=http://flagyl.network/]flagyl[/url] [url=http://tofranil.network/]tofranil 25 mg[/url]

 64. Hey there, You’ve done a fantastic job. I’ll certainly digg it
  and personally recommend to my friends. I’m confident they will be benefited from this web site.

 65. [url=http://biaxin.wtf/]biaxin[/url] [url=http://silagra.network/]silagra without prescription[/url] [url=http://buyabilifyonlinenorx.us.com/]generic abilify online[/url] [url=http://ordervaltrexonline.us.com/]valtrex for sale[/url] [url=http://advair.wtf/]advair asthma[/url] [url=http://prozac.capetown/]prozac[/url] [url=http://plavix.network/]plavix[/url] [url=http://nolvadex.wtf/]buying nolvadex online[/url] [url=http://strattera.wtf/]strattera[/url] [url=http://abilify2020.com/]drug abilify[/url] [url=http://buyretinaonlinenorx.us.com/]retin-a[/url] [url=http://paxil.network/]paxil 12.5 mg[/url] [url=http://buyprozaconlinenorx.us.com/]generic prozac cost[/url] [url=http://glucophage.network/]glucophage xr[/url] [url=http://buysildenafilonlinewithoutprescription.us.com/]sildenafil[/url] [url=http://buyallopurinol.network/]allopurinol buy[/url] [url=http://buycialisonlinenorx.us.com/]buy cialis professional[/url] [url=http://atarax.wtf/]atarax[/url]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.